Ops
مـدیـر انجمن
- تاریخ ثبتنام
- Jan 24, 2014
- ارسالیها
- 10,600
- پسندها
- 3,161
- امتیازها
- 113
- محل سکونت
- AhWaZ
- تخصص
- SheYtOni
- دل نوشته
- :)
- بهترین اخلاقم
- MehRabOni
اعتبار :

مهندسی شیمی (به انگلیسی: Chemical engineering) عبارت است از فرایندی شیمیایی از قبیل واحدهای یک پالایشگاه، پتروشیمی، صنایع چوب و کاغذ، صنایع غذایی، صنایع سلولزی، صنایع پلیمر، صنایع شیمیایی معدنی و غیره .
واحدهایی که فرایندهای شیمیایی برای تولید انبوه به کار میرود. به این بخش از مهندسی شیمی، مهندسی فرایند گفته میشود.
فرایندهای مجزایی که توسط یک مهندس شیمی به کار گرفته میشوند (مانند تقطیر، استخراج و...)، عملیات واحد نام داشته و شامل واکنش شیمیایی، عملیات انتقال جرم، انتقال حرارت و انتقال اندازه حرکت هستند. این فرایندها برای سنتز شیمیایی یا جداسازی شیمیایی با هم ترکیب میشوند.
سه قانون فیزیکی اساسی در مهندسی شیمی، اصل بقای جرم، اصل بقای انرژی و اصل بقای اندازه حرکت هستند. انتقال ماده و انرژی در یک فرایند شیمیایی با استفاده از موازنهی جرم و انرژی برای کل واحد، عملیات واحد یا بخشی از آن ارزیابی میشود. مهندسین شیمی اصول ترمودینامیک، سینتیک واکنش و پدیدههای انتقال را به کار میگیرند.
مهندسی شیمی نوین، گسترهای فراتر از مهندسی فرایند را در بر میگیرد. هدف اصلی مهندسی شیمی استفاده از دانش شیمی در خلق مواد و محصولات بهتر برای دنیای امروز است. امروزه مهندسین شیمی علاوه بر فرایندهای تولید مواد اولیهی پایه، بلکه در توسعه و تولید محصولات باارزش و متنوع شرکت دارند. این محصولات شامل مواد ویژه و کارآمد برای صنایعی همچون هوافضا، خودروسازی، پزشکی، صنایع الکترونیک، کاربردهای محیط زیست و صنایع نظامی است. به عنوان مثالهایی از این محصولات میتوان به الیاف، منسوجات و چسبهای بسیار قوی، مواد زیستسازگار و داروهای جدید اشاره کرد. امروزه مهندسی شیمی ارتباطی تنگاتنگ با علوم زیستشناسی، مهندسی پزشکی و اغلب شاخههای مهندسی دارد.[۱][۲]
[h=2]محتویات[/h]
- ۱ تاریخچهی مهندسی شیمی
- ۲ گرایشهای مهندسی شیمی
- ۳ دروس مهندسی شیمی در ایران
- ۴ نرمافزارهای مورد استفاده در مهندسی شیمی
- ۵ جستارهای وابسته
- ۶ منابع
- ۷ پیوند به بیرون
[h=2]تاریخچهی مهندسی شیمی[/h] اولین درس در زمینهی مهندسی شیمی نخستین بار توسط پروفسور «نورتون» در سال ۱۸۸۱ در دانشگاه MIT و در دانشکدهی مکانیک تدریس شد؛ نورتون شیمی صنعتی تدریس میکرد.
در آن زمان صنایع شیمیایی رو به توسعه گذاشته بودند و لازم بود ساخت و بهرهبرداری از فرایندهای شیمیایی توسّط افراد متخصّص صورت گیرد. در آن زمان طرّاحی و نظارت بر ساخت فرایندهای شیمیایی و صنایع شیمیایی به دو شکل صورت میگرفت:
۱) به وسیله شیمیدانهایی که از تئوریهای شیمیایی و علوم آزمایشگاهی آگاهی داشته، ولی اطّلاعات فنّی و تجارب کافی از طراحی صنعتی نداشتند.
۲) به وسیلهی مهندسان مکانیکی که تجربه طرّاحی صنعتی داشتند، ولی اطّلاعات کافی از فرایندهای شیمیایی نداشتند.
این موضوع باعث شد که تا مدّتی برای طرّاحی واحدهای شیمیایی از شیمیدانان و مهندسان مکانیک به صورت مشترک استفاده شود. امّا برای هماهنگ کردن کار این دو گروه، به افرادی نیاز بود که هم از فرایندهای شیمیایی و هم از طرّاحی صنعتی مطّلع باشند و هم تجربههای آزمایشگاهی لازم را داشته باشند. از این رو رشتهای جدید در دانشگاهها با نام «شیمی صنعتی» یا «صنایع شیمیایی» به وجود آمد. با توسعه تدریجی صنایع شیمیایی، نیاز به چنین متخصّصانی که هم در زمینه طرّاحی صنعتی و هم در زمینه فرایندهای شیمیایی تخصص داشتند، بیشتر احساس شد. به این ترتیب، دورههایی با نام «مهندسی شیمی مدرن» در دانشگاهها پایه گذاری شدند. توسعه صنایع شیمیایی باعث شد که دانشگاهها اقدام به تأسیس دانشکده مهندسی شیمی به صورت مجزّا کرده و آن را جدا از رشتههای شیمی و مکانیک تدریس کنند.[۳]
- مهندسی شیمی در ایران :
[h=2]گرایشهای مهندسی شیمی[/h]
- مهندسی فرایند
- مهندسی ترموسنتیک
- مهندسی کاتالیست
- مهندسی صنایع پالایش
- مهندسی صنایع پتروشیمی
- مهندسی صنایع گاز
- مهندسی پلیمر
- مهندسی صنایع غذایی
- مهندسی صنایع سلولزی
- مهندسی صنایع شیمیایی معدنی
- مهندسی طراحی فرایندهای صنایع نفت
- مهندسی بیوتکنولوژی
- مهندسی داروسازی
- مهندسی ایمنی بهداشت ومحیط زیست HSE
- دروس اصلی
- موازنه انرژی و مواد
- مکانیک سیالات
- انتقال حرارت
- انتقال جرم
- طرّاحی رآکتورهای شیمیایی
- کنترل فرایند
- کاربرد ریاضیات در مهندسی شیمی
- ترمودینامیک
- عملیات واحد
- دروس تخصّصی
[h=2]نرمافزارهای مورد استفاده در مهندسی شیمی[/h] در چند دهه اخیر، نرمافزارهای متعدّدی برای شبیه سازی فرایندهای شیمیایی نوشته شده اند که از بین آن ها این نرمافزارها در ایران شناخته شده تر هستند:
Ansys-Fluent، Comsol حل عددی هیدرودینامیک فرایندهای شیمیایی همراه با در نظر گرفتن انتقال جرم و انتقال حرارت (این دسته از نرمافزارها به عنوان نرمافزارهای دینامیک سیالات محاسباتی (Computational Fluid Dynamics-CFD)شناخته می شوند)
aspen plus برای شبیه سازی و طرّاحی فرایند
aspen bjac برای شبیه سازی و طرّاحی مبدل
aspen HTFS برای طرّاحی مبدل
aspen polymer برای شبیه سازی واکنش های پلیمری
aspen adsim برای شبیه سازی جذب سطحی
aspen dynamic برای شبیه سازی فرایندهای پویا (دینامیک)
aspen icarus برای براورد اقتصادی فرایندهای شیمیایی
hysys برای شبیه سازی فرایندهای پایا
hysys dynamic برای شبیه سازی فرایندهای پویا
pipesys برای شبیه سازی خطوط لوله
chemcad برای شبیه سازی فرایندهای شیمیایی