برترین ها: سبزیجات میراث، سبزیجاتی هستند که برای مصرف عمومی کاشته نمی شوند و به عموم مردم فروخته نمی شوند. قوانین بعضی کشورها مانند بریتانیا،
فروش سبزیجاتی که در لیست ملی آن کشور نباشد را ممنوع کرده است. این گیاهان در عوض توسط خانواده ها و فرهنگ ها مختلف به دستمان رسیده اند و بعضی
از گونه های آنها به صدها و شاید هزاران سال پیش برمی گردند. برای مثال قدیمی ترین نوع هویج به افغانستان تعلق دارد و اصلاً نارنجی رنگ نبوده است. در
فهرست زیر، به سبزیجات عجیب و غریب و گمشده ای اشاره می کنیم که می توانید بذر
آنها را تهیه کنید و بکارید. 1. برنج ممنوعه (Forbidden Rice)
گونه های دیگر: برنج صورتی ماداگاسکار
این برنج بومی چین است و وقتی پخته می شود رنگ آن بنفش تیره می شود و مزه ای شبیه به برنج قهوه ای دارد. آنتوسیانین (نوعی آنتی اکسیدان قوی) آن بالا است
و حاوی ویتامین ب، نیاسین، ویتامین ای، کلسیم، منیزیم، آهن و روی است. بدین دلیل به آن برنج ممنوعه می گویند که فقط خانواده سلطنتی اجازه داشتند از آن بخورند.
این فلفل دلمه های شیرین یک تفاوت عمده با فلفل های معمولی دارند: رنگ آنها وقتی کاملاً می رسند، از سبز به شکلاتی تغییر می کند. رنگ آنها بخاطر ترکیب پوست بنفش تیره و گوشت قرمز آجری داخل آنهاست. طعم آنها شیرین است و برای سالاد بسیار مناسب هستند.
7. مارچوبه زودرس آرژانتویل (Precoce d’Argenteuil Asparagus)
گونه های دیگر: مارچوبه مری واشینگتن
این گونه فرانسوی باستانی، جوانه های بزرگی دارد. طعم آن عالی است و خودش بسیار نرم است. این گیاه مقاوم است و سال ها می تواند زنده بماند. ولی در سال دوم و سوم محصول می دهد. رنگ اصلی آن سبز است و فلس های بنفش دارد.
8. بادنجان تخم مرغی سفید ژاپنی (Japanese White Egg Eggplant)
این بادنجان ژاپنی ظاهری شبیه به تخم مرغ دارد و سفیدرنگ است. اگر محصول این گیاه را دائماً بچینید محصول بیشتری تولید می کند.
بعضی از بادنجان ها به رنگ زرد تندی درمی آیند که البته مزه آنها تلخ می شود.
9. گل کلم ویولتا ایتالیا (Violetta Italia Cauliflower)
گونه های دیگر: گل کلم رومانسکو، رزالین
این گیاهان گل کلم های بزرگ و بنفش زیبایی تولید می کنند. مزه آنها خیلی خوب است و با پختن یا بخارپز کردن هم می توان آنها را مصرف کرد. گل کلم دارای
فیبر رژیمی، برگ و ویتامین ث زیادی است، ولی گونه بنفش آن سطوح بالایی از آنتوسیانین هم دارد که می تواند لخته شدن خون را کاهش دهد و از بیماری قلبی جلوگیری کند.
10. بروکلی جوانه ستاره ای سفید (White Star Sprouting Broccoli)
گونه های دیگر: رودولف جوانه ای بنفش، زامبونی راپینی
این گیاهان گل کلم های بزرگ و بنفش زیبایی تولید می کنند. مزه آنها خیلی خوب است و با پختن یا بخارپز کردن هم می توان آنها را مصرف کرد. گل کلم دارای فیبر رژیمی، برگ و ویتامین ث زیادی است، ولی گونه بنفش آن سطوح بالایی از آنتوسیانین هم دارد که می تواند لخته شدن خون را کاهش دهد و از بیماری قلبی جلوگیری کند.
10. بروکلی جوانه ستاره ای سفید (White Star Sprouting Broccoli)
گونه های دیگر: رودولف جوانه ای بنفش، زامبونی راپینی
روکلی جوانه ای یکی از دو نوع بروکلی جوانه ای است که نوع دیگر آن بنفش است. این نوع بروکلی طعم بهتری دارد. این گیاه سرشار از ویتامین ث، کا، ب6 و ب9 است. __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ ___________
11. کدوی هجوم طلایی (Gold Rush Zucchini)
کدوی هجوم طلایی یا کورجت، به رنگ زرد روشن است. آب آن از کدوی معمولی کمتر است و دانه کمتری هم دارد. طعم آن عالی است و به صورت خام و پخته قابل خوردن است. این گیاه در مقابل آفات بسیار مقاوم است. __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ _____________ 12. کدوحلوایی صدفی سفید (White Scallop Squash)
گونه های دیگر: کدوی پهن کاستارد طلایی، پاتیسون پانناچه سبز و سفید
این کدوحلوایی بومی آمریکا بسیار مقاوم است و می تواند در مقابل آفات کدو مقاومت کند. طعم آن عالی است و رنگ سفید تمیزی دارد. بهتر است وقتی نرسیده و جوان است خورده شود. این نوع کدو سرشار از منیزیم، نیاسین و ویتامین های آ و ث است. __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ _____________ 13. ریشه چغندر دیترویت سفید (White Detroit Beetroot)
گونه های دیگر: چغندر طلایی بورپی، چغندر چیوجیا
این گونه سفید از چغندر ریشه هایی نرم و شیرین و خوش طعم دارد. این چغندرها را می توان با مرغ پخت و البته رنگ آنها مانند چغندر معمولی عوض نمی شود و طعم خوب آنها باقی می ماند. این چغندر پر از پتاسیم، آهن، منیزیم، منگنز و فسفر است. __________________________________________________ _______________________________________
این گونه باستانی ایتالیایی از آرتیشو، سر بنفش بزرگی دارد که در مقایسه با انواع سبز آن، نسبت به گرما و سرما مقاومت بیشتری دارد. این آرتیشوی های کروی زیبا بخاطر بافت نرم و رنگ جذاب، محبوب سرآشپزها هستند. رنگ برگ های آن نقره ای است و گیاه تزئینی زیبایی برای باغچه محسوب می شود. __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ _____________
16. کرفس قرمز غول آسا (Giant Red Celery)
گونه های دیگر: کرفس ترد و نرم، کرفس طلایی پاسکال
این گونه کرفس قرمز تیره، نسبت به برف و سرما مقاومت بالایی دارد و طعمی عالی دارد. به خاطر ساقه های قرمز و صورتی اش، به عنوان گیاه تزئینی نیز برای باغچه مناسب است. این گونه را می توان بطور پخته در سوپ و خورش و خام در سالاد مصرف کرد. __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ _____________
این گونه کرفس قرمز تیره، نسبت به برف و سرما مقاومت بالایی دارد و طعمی عالی دارد. به خاطر ساقه های قرمز و صورتی اش، به عنوان گیاه تزئینی نیز برای باغچه مناسب است. این گونه را می توان بطور پخته در سوپ و خورش و خام در سالاد مصرف کرد. __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ _____________
این فلفل های عجیب به رنگ های قرمز و زرد یافت می شوند و تندی ملایمی دارند. منشأ آنها ناشناخته است و بسیار کمیابند. __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ _____________ 18. سیب زمینی سلطنتی بنفش (Purple Majesty Potato)
گونه های دیگر: سیب زمینی رز کوهستان، سیب زمینی بنفش وایکینگی
این نوع سیب زمینی ظاهر بسیار جالبی دارد. رنگ داخل و بیرون آن بنفش روشن سلطنتی است. این گونه سرشار از آنتوسیانین است که یک آنتی اکسیدان قوی است و در گیاهان بنفش مانند بادنجان یافت می شود. علیرغم ظاهر عجیبش، مزه آن درست شبیه سیب زمینی معمولی است و رنگ آن با پختن از بین نمی رود. به همین دلیل برای درست کردن چیپس و پوره بنفش یا جلوه دادن به غذاهای دیگر بسیار مناسب است. __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ _____________ 19. گوجه فرنگی پای موز (Banana Legs Tomato)
گونه های دیگر: گوجه فرنگی راه راه، گوجه فرنگی اعجوبه سفید
این گوجه فرنگی کوچک و دراز و زردرنگ؛ راه های کمرنگی دارد. این گیاه کاملاً شیرین است و برای سالاد و رب گوجه فرنگی بسیار مناسب است. همچنین جایگزین خوبی برای گوجه فرنگی چری است و می توان آن را خام هم خورد. __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ ____________