- تاریخ ثبتنام
- Feb 5, 2014
- ارسالیها
- 1,300
- پسندها
- 1,877
- امتیازها
- 113
- محل سکونت
- Rasht
- دل نوشته
- آدمها تو را نمی فهمند فقط ترجمه ات میکنند آن هم به زبان خودشان
اعتبار :
همان طور که اگر چای بیش از اندازه مصرف شود اثر منفی دارد، در مورد دمنوش*ها هم همین موضوع صادق است.
دمنوش های گیاهی
در کابینت آشپزخانه مادربزرگ را که باز می*کنم، پر است از قوطی*های حاوی برگ*های خردشده گیاه*های مختلف! گل گاوزبان، آویشن، اسطوخودوس، نعناع، چای کوهی، عناب و... هر بار که پدرم می*گوید خسته*ام، معده*ام سنگین شده یا استرس کاری*ام زیاد است، مادربزرگ فوری این قوطی*ها را روی کابینت می*چیند و مقداری از هر یک در قوری گل قرمز قدیمی*اش می*ریزد و آب جوش سماور را روی آن باز می*کند. بعد از چند دقیقه، دمنوش حاضر و در استکان با تکه*ای نبات آماده است.
بیشتر ما برای رفع خستگی یا در شب*نشینی*ها و مهمانی*هایمان چای می*نوشیم در صورتی که دمنوش*های خوشمزه و خوش آب و رنگ و پرفایده کم نیستند. به همین دلیل، این گفت و گو با دکتر محمدحسین عزیزی، در مورد دمنوش*ها را برایتان آورده*ایم.
به چه نوشیدنی*هایی دمنوش می*گویند؟
دمنوش، از دم کردن قسمت*های مختلف گیاهان از جمله برگ، ساقه، ریشه و میوه به دست می*آید که خواص زیادی دارند. معروف*ترین دمنوش، چای است که از برگ خشک*شده بوته چای و آب جوش به دست می*آید.
می*توان از تمام گیاهان برای تهیه دمنوش استفاده کرد؟
از بیشتر گیاهان دارویی، ادویه*ها و میوه*ها می*توان به صورت خشک، خرد و پودر شده برای تهیه دمنوش استفاده کرد.
آیا می*توانیم گیاهان، میوه*ها و... را برای تهیه دمنوش با هم مخلوط کنیم یا اثرشان تغییر می*کند؟
می*توان گیاهان، برگ و ساقه و میوه آن*ها را با هم ترکیب کرد تا خاصیت بیشتری پیدا کنند.
مگر گیاهان چه خاصیتی دارند که برای تهیه دمنوش به کار می*روند؟
گیاهان حاوی رنگدانه، آنتوسیانین*ها، آنتی*اکسیدان*ها، مواد فلاونوییدی و ترکیب*های ضدسرطان، ضددیابت، ضدفشارخون و ضدبیماری*های قلبی- عروقی هستند. برخی از آن*ها هم باعث کاهش خستگی می*شوند و برخی تقویت*کننده معده و روده*اند.
دمنوش*ها ضرری هم دارند؟
نه، به شرطی که در مصرف آن*ها افراط نکنیم. همان طور که اگر چای بیش از اندازه مصرف شود اثر منفی دارد، در مورد دمنوش*ها هم همین موضوع صادق است.
دمنوش را چطور باید آماده کرد؟
آب داغ را روی برگ، ساقه، میوه یا مخلوطی از گیاه می*ریزیم و اجازه می*دهیم چند دقیقه*ای با در بسته کنار منبع حرارتی و نه روی آن، باقی بماند تا عصاره*اش خارج شود.
این موضوع در مورد دمنوش*های فله*ای که در عطاری*ها موجود است و چای*های کیسه*ای هم صدق می*کند؟
بله، البته از آنجا که چای*های کیسه*ای معمولاً حاوی گیاه پودر شده هستند، رنگ و اسانس*شان زودتر خارج می*شود اما به هر حال باید آن*ها را هم حدود 5 دقیقه در آب جوش گذاشت تا دم بکشند. دمنوش*هایی که به صورت برگ و ساقه و ریشه کامل هستند باید بیشتر و حدود 15-10 دقیقه در آب جوش دم بکشند.
آیا این باور صحت دارد که چای*های کیسه*ای از گیاهانی با کیفیت پایین*تر تهیه می*شوند؟
همیشه این*طور نیست. البته چون می*توانیم دمنوش*های فله*ای را از نظر کیفیت، رنگ، تمیزی و بو بررسی کنیم، مسلماً بهتر از انواع چای*های کیسه*ای هستند اما حتی آن*ها را هم باید از محل معتبری تهیه کرد. اگر این نوع چای*ها را می*خریم، بهتر است مربوط به شرکتی معتبر با سابقه کافی باشد. از طرفی، به آن*ها معمولاً رنگ و اسانس اضافه می*کنند، به همین دلیل به محض قرار گرفتن در آب جوش، رنگ می*دهند.
چای*های کیسه*ای دو نوع کلاسیک و طعم*دار دارند. شما استفاده از کدام*یک را توصیه می*کنید؟
بهتر است چای کیسه*ای کلاسیک تهیه کنید زیرا نوع طعم*دار، حاوی اسانس*های شیمیایی است. مثل چای سبز با طعم لیمو حاوی عصاره لیمو نیست بلکه اسانس سنتزی آن را دارد.
دمنوش*ها را بعد از تهیه می*توان چند ساعت یا چند روز در یخچال نگه داشت یا باید فوراً مصرف کرد؟
بهتر است دمنوش*ها را تازه مصرف کنیم تا از ترکیب*های آنتوسیانین، آنتی*اکسیدانی و فلاونوییدی*شان بهره*مند شویم زیرا فرمول این ترکیب*ها در اثر ماندن و مواجهه با اکسیژن هوا تغییر می*کند و ساختار شیمیایی*شان می*شکند. اگرچه نگهداری دمنوش بیش از یک ساعت باعث خراب شدن آن نمی*شود اما آثار مفید آن را از بین می*برد.
دمنوش فله*ای را تا چه مدت و در چه شرایطی می*توانیم نگه داریم؟
دمنوش*ها چون خشک هستند و رطوبت خیلی کمی دارند، می*توان آن*ها را در محیط خشک، خنک و سایه تا 3-2 ماه نگه داشت اما نگهداری طولانی*مدت آن*ها باعث کاهش آثار مفیدشان می*شود.
بهترین ظرف برای نگهداری آن*ها چیست؟
بهتر است در ظروف شیشه*ای نگهداری شوند.